luni, 9 martie 2009

Istoria pentru popor

Istoria ne salveaza, istoria ne da identitate, istoria ne invata...

Istoria ne salveaza... de la ce? Ne-a salvat istoria de Ceausescu? Doar nu a fost primul dictator din lume iar cetatenii Romaniei au invatat istorie pe vremea aia nu gluma - spre deosebire de generatia de acum care habar n-are de istorie *buuuu*. Daca tinerii de acum nu mai invata istorie ca pe vremea noastra, cum se face ca noi, cei care suntem toba de carte de istorie le-am pregatit o lume plina de gunoaie, de dictatori, de razboaie, de ura rasiala si religioasa, de... Cum se poate ca noi, cei care ne batem cu pumnii-n piept atata cu "pe vremea mea" nu avem nici o dovada ca am pus in aplicare aceasta invatatura?

Istoria ne da identitate... de care? Oare unde aud cel mai des vorbindu-se despre identitate? La Vadim? La Hitler? Cand a fost ultima data cand am argumentat folosind identitatea nationala in mod pozitiv? Pozitiv nu inseamna deloc sa imi dau cu pumnii in piept in speranta ca daca strabunicul a fost destept, frumos si curajos o sa conving pe ceilalti ca si eu sunt asa. Pozitiv nu inseamna nici sa ma delimitez plin de scarba fata de rromi, fata de vecini, fata de tineret, fata de cel de langa mine, fata de cealalta echipa de fotbal, fata de... Ce-i cu identitatea asta, a ajuns o motivatie a dispretului fata de ceilalti?

Istoria ne invata... ce? Ne invata ca in 1907 o luai in freza daca te puneai cu ocarmuirea, ca in 1848 o luai in freza daca te puneai cu ocarmuirea, ca in 1601 o luai in freza daca te puneai cu ocarmuirea, nimic nou sub soare. Sa intelegem ca ocarmuirea este prin definitie rea? Sau buna? Ne invata istoria sa facem deosebirea dintre rau si bine? A fost bine ca am fost aliati cu criminalii nazisti, sau ca am fost aliati cu criminalii comunisti? A fost bine pe cand aruncam cu daci in sulite? Bine pentru cine? Deci inca o data pentru grupul din spate, ce am invatat din istorie?

Ne agatam de acest cuvant cu o disperare demna de o cauza mai buna. Din istorie am invatat... ca n-am invatat nimic din istorie, si ca nici n-o sa invatam vreodata. La fel e si cu religiile, toate se lauda ca ne salveaza sufletul (ce-o fi si ala) si ne invata bunatatea dar cand e vorba de fapte oamenii abia asteapta sa-si dea cu cartile sfinte la gioale. Ba acum avem si istoria sa ne salveze, sa ne educe si sa ne identifice: piei de-aici mai venetice ca istoria mea e mai tare ca a ta, are tractiune 4x4 si acum 1413 ani te-a calcat de ti-au mers fulgii. E buna istoria domnilor! Cu cat un popor are mai multa istorie, cu atat mai mult succes o sa aiba la dat in cap altora cu cartile sale, mai grele, de istorie. Selectia naturala varianta macroistorica.

Zau ca nu mi se pare ca istoria este folosita si la altceva decat la dat in cap cu ea. Bineinteles, am putea invata atat de multe din ea - mecanica multimilor, credulitate, disperare, demagogie, idealuri si caderi... insa pana cand istoria se va folosi asa eu n-o sa-mi schimb parerea. O fi istoria o unealta excelenta dar cata vreme nu reusesc cu ea decat sa stramb cuiele sau sa(-mi) invinetesc degetele, mai bine o arunc naibii si studiez altceva in timpul acela.

8 comentarii:

Anonymous spunea...

Asta cu identitatea nationala merge mana in mana cu "credinta stramoseasca" si alte prostii de genu'.

--------- spunea...

Cunosc pe cineva pe net, un tip cumsecade si serios altfel, cu care regret si acum ca am fost prea sincer si l-am luat in balon cu credinta sa stramoseasca (e vorba insa de Zalmoxe). Eu si gura mea mare...

oceania spunea...

eu cred totusi ca trebuie sa invatam istoria la scoala. doar pentru simplul motiv de-a ne cunoaste inaintasii. ca ei au fost vai mama lor si n-au invatat nimic din faptele inaintasilor lor asta ar fi alta treaba. dar cred ca trebuie sa stim cine am fost.

--------- spunea...

Ar fi bine probabil sa putem invata cine am fost pentru a ne ambitiona sa fim mai mult decat atat. Mai mult insa, cum? Sa ne ambitionam sa ce? Sa ne batem cu bulgarii pentru Cadrilater? Sa ne scoatem ochii cu rromii pentru ca ne pateaza imaginea altfel imaculata? Sa ne permitem orice ca doar suntem fii de daci si de romani?
Nu-s impotriva istoriei dar imi cam lipsesc aplicatiile constructive ale acestei stiinte.

Bezbojnicul spunea...

Istoria explicata sec si punctual, cu date, ani si razboaie este o prostie monumentala. Istoria este interesanta cand se explica dinamica sociala care duce din momentul X in momentul Y, de ce, ce idei au influentat timpurile respective, ce aport au avut aceste idei ulterior.

--------- spunea...

Este foarte posibil sa nu fi fost copt destul pentru astfel de nuante, dar nu-mi amintesc sa fi invatat aspectele astea la vremea mea. Poate ca intr-adevar suntem prea verzi la varsta la care invatam istoria?

Anonim spunea...

Istoria se repetă,
Omul nu învaţă din ea,
hai s-o desfiinţăm! ...
Înţeleptul învaţă din greşelile altora. Păţitul se-căpăţânează. Inventează o altă sursă de inspiraţie, modernă, cu privirea-i spre orizonturi noi... uitând de unde a plecat...

Lipseşte ceva:
temelia,
DUMNEZEU.

Osterhase spunea...

Inseamna ca Dumnezeu a cam lipsit tot timpul caci niciodata n-a invatat omul ceva din instorie :))