luni, 5 iulie 2010

Cum vei vrea sa fii maine?

Anticorpi din plastic?
Vaccin anti cancer sau SIDA?
Nanoparticule ce impiedica infectiile?
Readucerea creierului la invatarea din copilarie?
Spray pentru memorie?
Ochi ajustati dupa profesie?
Magnet anti-remuscari?
Picioare sau degete artificiale?
Ba chiar autoregenerarea tesuturilor pierdute?
Virusi artificiali care produc combustibili?
Alge producatoare de curent?

REPLICANTI? (vezi Blade Runner)

La toate astea se lucreaza ACUM.
Pe langa iPad si alte prostii, oamenii lucreaza la chestii care ne vor schimba cu adevarat - atat viitorul nostru cat si pe noi INSINE.

Gandeste-te la asta.
Cum vei vrea sa fii maine?

4 comentarii:

literelibere spunea...

parca ne-am vorbit azi:). subiectele noastre vin din aceeasi sfera.

si cred ca trebuie dezbatute cat mai mult chestiile astea. nu sunt lucruri minore care se pot face pe ascuns. sunt lucruri care vor afecta viata copiilor copiilor nostri si de aceea trebuie sa fim constienti de ceea ce se intampla azi.

eu dau un raspuns cinstit: as accepta orice care sa-mi salveze viata mea si-a celor dragi, care sa ma scape de vreun handicap sau sa-mi imbunatateasca inteligenta :).

si asta pt ca sunt constienta ca imbunatatirea tehnologica face parte din evolutia noastra, e un fel de strategie pt viitor. daca nu evoluam murim. iar, de-acum incolo, evolutia nu mai poate fi decat culturala.

problema care ma framanta insa e daca tot ce se decopera va fi folosit intr-un sens bun. stiu ca ce e bun pentru mine e rau pt altul si invers. dar eu consider bun tot ceea ce nu face rau fiintelor umane.

sigur, unii pot spune ca un brat bionic, un implant cerebral sau o nastere in glass wombs sunt chestii care fac din om neom. dar eu cred ca tot ceea ce ajuta omul sa supravietuiasca se incadreaza intr-o etica a binelui.

Osterhase spunea...

Pentru mine e simplu: cel care crede ca nasterea in vitro face din om neom sa nu apeleze la ea. Simplu. Sa-si vada de treaba lui daca eu vreau sa-mi prelungesc viata, sa-si bage nasul in treburile sale cand eu vreau sa-mi implantez microcipuri. Sa nu ma plictiseasca cu bisericile si dumnezeii si eticile lor ca doar fiecare are una - majoritatea chiar mai multe (etici: una care o aplic eu si una pe care o pretind celorlalti)).

Ca ce vom descoperi va fi folosit in sens bun... sigur ca nu va fi. Nimic n-a fost folosit pana acum numai in sens bun, din contra. Religia n-a fost folosita in sens bun, stiinta n-a fost folosita in sens bun, politica n-a fost folosita in sens bun. Zi ceva folosit numai in sens bun. Pana si Hello Kitty e folosita ca sa maximizeze niste profituri.

Si totusi, nu murim daca nu evoluam. Sau nu neaparat... dupa cum nici nu supravietuim daca evoluam. Se poate si una, si alta :)

Bogdan Voicu spunea...

Eu mă întreb doar dacă o să mai fiu în viaţă să pot măcar vedea aceste transformări.

Altfel, nu mă îndoiesc că vor apărea.

Mi-ar place măcar să le văd.

Osterhase spunea...

Dar cum o sa te simti cand o sa le vezi? Mai putin om? Asa cum pitecantropul s-a simtit mai putin om cand si-a pierdut parul?

Dar Homo Sapiens Sapiens o fie dat la o parte cum l-a dat el insusi la o parte pe Neanderthalensis?