joi, 9 decembrie 2010

Surpriza de sub nas

Hai ca nu-mi vine sa cred.

Domnii oameni de stiinta tocmai au facut ditamai descoperirea epocala cum ca intr-adevar ADN-ul asa cum il stim noi nu este singura posibilitate de ADN:

NASA finds new life form

Acuma nu vreau sa zic ca nu este o chestie super cool si noua, dar surpriza cu care a fost anuntata si primita ma nelinisteste existential. Conform Wikipedia, de mult se gandeau unii ca ar fi posibil asa ceva:

Arsenic as alternative to phosporous

insa pe vremea editarii articolului stadiul era inca de "This section's factual accuracy is disputed". Notand in treacat si faptul extraordinar ca draga de NASA a reusit astfel sa decida o disputa de pe Wikipedia (una din cele 3287623589761234), ceea ce ma lasa pe mine cu gura cascata este surpriza cu care au anuntat descoperirea, si cum se gandesc cu excitare ca de acum o sa poata cauta si ALTE tipuri de forme de viata in univers.

Exact, comunitatea pare sa recunoasca cu dezinvoltura ca nu ar fi luat deloc in considerare ipoteza cum ca o forma de viata diferita de cea de pe meleagurile noastre ar putea exista cu adevarat. Adica cum ar spune intelepciunea populara: ori la bal ori la spital, Banatu'i fruncea... da-le naibii de citate: cum naiba, astia chiar erau convinsi ca daca aici e asa, TREBUIE sa fie peste tot asa? Unde-i atitudinea stiintifica aici? Ipoteze si de-astea??? Sunt de-a dreptul ingretosat siderat de atata ingustime in practica.

Si eu care credeam ca imaginea de mai jos este o gluma... pai nu-i gluma deloc fratilor, este o realitate zilnica.


O zic fiindca sunt convins ca de acum exobiologii vor cauta ADN normal PLUS din ala cu arsenic. Si atat. Fiindca na, asta avem cu asta defilam.

2 comentarii:

Zergu spunea...

Nu e vorba de asta, ci de faptul că nu prea avea sens să se mizeze pe astfel de forme de viață din două motive simple:

1. nu aveam asemenea exemple, deci avea sens să ne uităm preferențial după forme de viață bazate pe cele 6 elemente de bază
2. carbonul având un număr atomic mai mic, e mai ușor produs în stele (mai puține fuziuni nucleare) și e, în consecință, mai frecvent în spațiu - iarăși preferențial e căutarea a ce cunoaștem

Pe de altă parte, parcă Sagan spunea că subestimăm foarte mult cât de ciudată și străine pot fi formele de viață non-terestre. Așa cum sugera Solaris, e posibil să fie atât de străine încât sa nu putem comunica și să nici nu le putem identifica drept forme de viață.

Osterhase spunea...

Sa cauti preferential, merge. Dar sa te arati surprins ca mai poate exista si altceva, nu-i chiar totuna. Hai, sa zici ca n-ai avut bani de cautat decat intr-un fel si atunci ai ales pe carbon/fosfor/oricalc ca e mai intalnit. Dar sa spui cu naivitate "bata-va sa va bata, si din astea trebuie sa cautam acuma?!?" e usor ridicol. Imho, bineinteles :)

Comunicarea e intr-o cu totul alta clasa de probleme :) Dar cam asa zic si eu.