vineri, 19 septembrie 2008

Cerc vicios? Presiune sociala?

Pana n-am citit articolul acesta credeam ca procentul celor cat de cat luminati la minte este sensibil mai mare. Ce Fraier eram... Prima concluzie pe care am tras-o a fost clara: m-am simtit prost sa fiu bagat in aceeasi oala cu niste maimutoi. Apoi am stat si m-am gandit un pic la o chestie, mai ales ca, uite ce coincidenta, Oceania tocmai deschisese tema femeii devorate...

Am mai vazut discutii cu tema asta, in care se mentiona adesea ca si dintre femei o parte semnificativa se vad in rolul de pazitoare ale valorilor traditionale (adica: scutec, cratita, facaletz). De catre aparatorii lor se replica de regula ca de vina este educatia pe care fetele o primesc de mici. Probabil ca sunt trimise regulat sa schimbe papusile si sa coaca prajiturele din praf de caramida, ce stiu eu. Un cerc vicios exista insa cu siguranta, fetita vazand-o pe mama ca asa face dar si pe prietena Maricica va face si ea oarecum la fel. M-am intrebat acum: presiunea asta sociala nu este si pentru barbati la fel? Daca baietii il aud pe taticu' cum filosofeaza la una mica unde e locul femeii sau il vad pe Nea Pandele cum isi carpeste consoarta, nu vorbim despre acelasi cerc vicios care era adus in apararea femeilor complacente? Daca fetele toate vor sa fie printese si sa fie salvate, cine ramane sa fie cavaler si sa tropaie pe cai mandri aducand mistretzul vanat in varf de lance?

Problema are bineinteles mult mai multe aspecte insa am vrut sa vorbesc numai despre acesta, scurt si mic. Cercul vicios. Nu il vad ca pe o circumstanta atenuanta pentru nici una dintre parti. Asa cum nu-mi place sa ma amestec cu maimutoii, nici nu cred ca cu o gospodina as avea vreodata ceva ce discuta. Se merita unii pe altii. End.

4 comentarii:

Anonim spunea...

cat cuget . profund . a meritat o vizita . acum stiu mai multe despre presiune . despre prostie . senchiu.

emma

oceania spunea...

bineinteles ca si barbatii sunt sub presiunea mediului din care fac parte. bineinteles ca si ei se supun sabloanelor. nici femeile nici barbatii nu scapa de aceste categorisiri. totusi cred ca presiunea apasa mai greu pe umerii femeilor de aceea cred eu ca e nevoie de o schimbare de mentalitate in sensul asta. dar, trebuie sa recunosc, cu cat barbatul iese din sabloanele impuse, cu atat mai mult femeia are de castigat.

vanzari spunea...

da si barbatii sunt sub presiunea mediului... de exemplu nu stau cu sotia in sala de nasteri pentru a o sustine pentru ca ne se cade, mama lui nu s-a tinut cu tac-su de mana in timpul nasterii si nici sor-sa,de asta nici el nu vrea, nu pentru ca face caca in pantaloni la vederea unei bucati de vata imbibata cu sange.asa presiune as vrea si eu. pe mina ma surprinde altceva, pana acum in proportie de 100% mamele au stat cu puiutii lor acasa, ar fi trebuit ca aceasta chestie sa fie un avantaj, un baiat tampit crescut de mama sa pana la insuratoare,n-ar trebui sa vina sa-si fac un blog prin care sa sustina ca toate femeile e proaste.nu stiu cum mamele astea si-au educat odraslele.

--------- spunea...

m.y. gasesc remarcabil cate clisee ai putut inghesui intr-un post atat de scurt. Felicitari.