duminică, 5 octombrie 2008

Nu, ticalosul nu e prost

Si iaaar aud ca se vorbeste despre incompetenti si prosti in functii barosane...
Cu placerea de a ma repeta spun: or fi prosti, n-or fi, dar sunt fara indoiala suficient de competenti si suficient de destepti incat sa-si urmareasca CU SUCCES interesul PERSONAL. Caci asta e problema, nu incompetenta ci ticalosia, insa mult prea rar se vorbeste despre asta. Mai simplu spus: nici ala nici alalalt nu sunt prosti, sunt li-che-le. Bine asa?

Prostii astia fura, prostii astia mint, prostii astia inseala, prostii astia te calca cu masina in plina strada, si culmea, nu patesc nimic. Pai putem sa le spunem prosti? De ce sa nu le spunem ticalosi? De ce sa nu le spunem lichele? Probabil fiindca e mai convenabila eticheta de "prost", fiindca impotriva unei lichele te revolti, pe un ticalos il injuri, pe un magar il plesnesti. Sa-i spui prost si sa-i dai pace insa e mult mai convenabil, mai linistit, ca doar stim cata nevoie a avut tara asta intotdeauna de "liniste". E si mai sigur pentru pielea proprie asa, mamaliga romaneasca se justifica simplu prin instinctul de conservare.

Dar iata ca pe mamaliga au aparut mucegaiuri care profita de ea... S-a format un intreg ecosistem ce se hraneste si o acopera de nu se mai vede altceva de el. Respiri sporii ticalosiei in fiecare moment si parca te molipsesti si tu cand vezi cat de nestingheriti se dezvolta. Daca vanzatoarea de la aeroport iti schimba banii la un curs fals, daca cea de la magazin iti tranteste cumparatura in fata si-ti zice sa ti-o iei mai repede de acolo, cum e? Tot prostie? O ziarista pe nume Sanda Pralong observa si ea acelasi lucru in noiembrie trecut si-l publica in revista Douajdoi.

Aaaaa, aici insa vreau o paranteza. Eu n-am mai citit 22-ul de tare mult, m-am limitat la primii ani de dupa revolutie. Nu eram eu tare cult pe atunci si GDS-ul mi se parea culmea intelepciunii si invataturii. Nu cred ca acum am ajuns nustiucat mai cult dar parca culmea celor de la 22 s-a tocit ca Muntii Dobrogei. Ok, n-am mancat intreg oul ca sa fiu sigur ca-i stricat insa articolul Sandei Pralong mi-a lasat aceasta impresie de 22 de bani, ca un articol de la Hotnews.ro sub egida "scrieti baieti numai scrieti". Nu ca n-ar fi observat ea niste chestii, ba cam pana la jumatate chiar gandeam "bravo, macar a deschis ochii". Apoi am ajuns cu cititul la prima ei concluzie, concluzie pe care daca n-o facea ziarista ramanea. Ghiciti cine-s de vina de coruptia Romaniei? Hm? Ce credeti? Securistii? Nuuuuu. Mafiotii? Nu dom'le fugi de-aci. Extraterestrii? Sa-nnebunesc: ateii :)) Ateii care conform recensamantului din 2002 reprezinta, adica ce sa reprezinte dom'le, 9271 bucati nu reprezinta nimic, un kkt de musca pe harta Romaniei tarrrrisoara aleasa de El. Aia noua mii de oameni sunt de vina de coruptia din Romania domnilor! Bravoooo Patratel - Revista 22! Eh, conteaza ca doamna a scris in America si chiar si in Elvetia. Nu ca voi, prostilor, care n-ati scris decat despre crenvursti pe lista de cumparaturi. Tifla.

Dar gata, inchei paranteza, ajunge cat am fost magar. Mi-a sarit si mie mustarul un pic si nu vreau sa se spuna ca nu vad padurea din cauza copacilor. Vorba e ca in Romania se fura pe fata si prea multi se mandresc cu asta in timp ce prea multi le acorda involuntar circumstante atenuante. Imi amintesc de o glumita pe care o copiez acum iute de pe un blog, traiasca internetul:

Horea se afla în fata motilor înfuriati, înarmati cu furci si coase.
Horea: "Apai mai rabdam, motii miei, sa murim noi de foame si grofii sa huzureasca pe spinarea noastra?"
Motii: "Nuu, Horea, pe ei!"
Horea: "Apai mai rabdam, motii miei, ca noi sa traim în frig, în cocioabe, în timp ce grofii au palate?"
Motii: "Nuu, Horea, pe ei!"
Horea: "Apai mai rabdam, motii miei, ca noi sa n-avem nimica, iar grofii sa piarda banii nostri pe la jocuri de carti prin cazinourile din Europa?"
Motii nimic, liniste mormîntala!
Horea e descumpanit si se uita la un mot mai batrîn care într-un tirziu îi zice: "Horea, dragul tatii, nu fi asa mîniat, poate ca nu i-o intrat tromfu'!"


E frumos sa te gandesti la o rascoala care sa rastoarne in puscarii tagma actuala de politicieni si afaceristi. Cata vreme insa mentalitatea generalizata este exact aceasta "societate sfruntata" vorbim de o utopie prin definitie total rupta de realitate. Mai bine cititi un interviu cu un om care isi cunoaste limitele si nu ii este rusine cu ele:
"Eu nu am solutia si nimeni nu poate sa aiba solutia la aceasta intrebare. Romanul trebuie sa inceapa sa isi puna problema."
(Vintila Mihailescu)

2 comentarii:

oceania spunea...

pai sigur, ticalosia e pe primul loc ca doar romanul se descurca in orice situatie deci nu e prost. e doar super lichea! dar stii ce se intampla, pe oricine ai intreba ti-ar spune ca romanul e asa si pe dincolo dar, pana la urma, romanii suntem noi. noi cei care spunem ca romanul e o loaza...

--------- spunea...

Asa e.
Nu e asa.
Ba asa e.
Ba nu e asa, depinde de moment. Cand intrebam romanul despre romani intr-adevar incepe sa-i ponegreasca imediat. Cand insa da gol Mutu pentru Fiorentina sau se premiaza o inventie ciudata la Geneva, imediat se vorbeste despre geniul romanesc.
Asta ar insemna ca romanul nu e mai altfel decat altii, doar mai extremist - ba totul e negru ca taciunele, ba totul e alb ca neaua... cam greu sa judeci clar intr-adevar cand mereu pendulezi intre doua extreme.