Ne e foarte usor sa vorbim despre integrare si toleranta. Dar ia sa vedem, in numele exercitiului, ce ne-am face daca ar trebui sa ne mutam cu serviciul intr-o tara asa mai diferita, sa zicem Arabia Saudita, sau Etiopia. Ne-am cioparti genitalele, atat personal cat si intregii familii? In numele integrarii, bineinteles. La ce varsta v-ati vinde fata si pe cate camile? Daca ati trai in Mauritania si fiica si-ar dori sa manance ca o sparta ca sa fie frumoasa (adica obeza), ati aproba? Sau ati chiar forta-o sa manance ca sa-si poata gasi un sot?
Oripilati deja? Drepturile fundamentale se definesc in functie de cultura fiecaruia si fiecare se tine de drepturile SALE fundamentale. Oamenii aia care vin in occident vin pentru o viata mai buna, nu neaparat pentru o viata ALTFEL. Nu se gandesc destul, e adevarat, si chiar daca se gandesc nu isi dau seama ca vor fi presati sa renunte la modul lor de viata. Repet, majoritatea nu au venit ca sa-si schimbe modul de viata, ci ca sa aiba mai mult de mancare. Cand au venit aveau probabil probleme mai mari decat sa-si bata capul cu parerea vecinilor despre lacasul de cult in care o sa-si petreaca timpul... Intai haine si papa, restul nevoilor abia dupa aceea - zicea nenea Maslow.
12 comentarii:
Corect.
Acum, ca să fac niţel pe Gică-contra, hai să întoarcem situaţiunea şi pe partea cealaltă:
Societatea gazdă (al naibii de prost sună în româneşte acest host society!), când îi primeşte pe noii săi membri, are sau nu dreptul de a le impune anumite reguli pe care nu au voie să le încalce? Aşa cum tu, când eşti gazdă, poţi cere musafirilor să se descalţe, să nu fumeze, să nu se scobească în nas, aşa cum proprietarul poate cere chiriaşului să nu dea găuri cu nprmaşina la miezul nopţii, aşa cum asociaţia de locatari/propietari poate impune regula de a nu accepta căţei în apartamente, aşa cum orice stat (o convenţie socială, la urma urmei) impune diverse reguli, oare poate societatea gazdă să le ceară noilor săi membri să renunţe la unele tradiţii ce vin în dezacord cu convenţiile sale sociale?
Aici cred că e întrebarea, între cele două chestiuni: până unde se poate merge cu impunerea de norme?
Osterhase, eu daca ma duc in Arabia Saudita sunt obilgata sa ma imbrobodesc din cap pana in picioare si n-am voie sa merg neinsotita de un barbat. daca vreau sa merg acolo ma conformez ca n-am ce face. la mine acasa insa e altfel. daca vrei sa vii conformeaza-te.
dar, pana la urma nu asta conteaza. pana la urma toleranta trebuie sa mearga pana la un punct: DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR. in momentul cand incalci acest drept esti penal.
nicio fata de 14 ani nu vrea sa se marite cu un barbat de 40 ca asa vor parintii. nicio fata nu vrea sa sa sufere o ablatiune a clitorisului ca asa e obiceiul, niciun copil nu vrea sa fie infometat din cauza unui ritual religios de purificare.
stii, e foarte simplu sa vorbesti dintr-o tara in care drepturile omului sunt un lucru de la sine inteles.
Exercitiul de integrare ar trebui sa-l faca cel care se muta cu locuinta. Cel care il primeste poate face un exercitiu de... acceptare.
Sa nu uitam ca atunci cand cineva iti face o oferta sa te muti la el acasa (ex: cum face SUA cu geniile) iti faca o oferta care sa te stimuleze sa te muti. Atunci cand insa te duci in alta parte te duci de buna voie si nestimulat de cel care te cheama. Tu te duci acolo pentru ca acolo e mai bine. Deja societatea respectiva iti ofera ceva (speranta, sansa etc). Ce primeste societatea respectiva de la tine? In prima faza nimic. Munca se va plati iar schimbul munca-salariu va fi mai echitabil decat in tara de bastina (un motiv pentru care ai plecat, nu?). Ii oferi cultura? Sunt rare cazurile in care vin nechemati oameni deosebiti. Pentru a ajunge sa ceri drepturi pe care le aveai in tara de bastina (ex: sa umbli cu un cutit mare atarnat la gat) trebuie sa-ti dovedesti contributia importanta la dezvoltarea societatii respective. Dar daca acea contributie ar fi evidenta n-ar mai fi nevoie sa-ti ceri drepturile. Ar veni de la sine.
Iar in Occident (caci acolo sunt cei mai multi "integrati") libertatea de manifestare este destul de mare astfel incat te poti organiza cu "ai tai" in comunitati in care ai propriile reguli (ex: poti face o scoala privata in care purtatul de cutite la gat sa fie obligatoriu). Dar cei ce tipa "Vrem integrare" nu cauta asta. Vor sa plece din tara lor intr-o tara care le asigura conditiile din tara pe care au abandonat-o plus conditiile pentru care au plecat.
Mai dragilor, trebuie sa-mi asum vina neclaritatii mesajului: exercitiul era ce-am face NOI (sau VOI) in conditiile in care ar trebui sa ne integram intr-o cultura a carei valori nu le impartasim. Deci, ce-ati face daca ar trebui, dintr-un motiv care nu ne intereseaza, sa va mutati in Mauritania? In ce masura ati vrea si ati putea sa va integrati VOI ACOLO?
Multumesc pentru interesantele comentarii insa nu vreau sa le raspund tocmai fiindca sugereaza directii pe langa subiect. Comentariile voastre pot fi insa intoarse pe dos: care ar fi toleranta voastra in societatea respectiva, ce valoare ati aduce societatii respective ca sa va accepte "deviatiile", la ce traditii ati renunta?
pai nu cred ca ne-am indeparta de subiect daca am comenta ce s-a spus pana acum. s-a raspuns la ceea ce ai propus tu spre discutie numai ca in sens invers.
la comentariul asta tau iti raspund ca plecam clar de la premisa ca atata timp cat o traditie nu-mi face rau, e buna. daca imi face rau e proasta si trebuie inlaturata. asa as vedea eu lucrurile daca as trai in Mauritania. si asa vad si alte persoane get beget mauritane, ca dovada cazul fetei de 14 ani. si multe alte fete care nu au norocul de-a locui intr-o tara ca Spania ca sa-si sustina cauza.
Sa inteleg ca ai lupta impotriva a tot ceea ce nu-ti convine - chiar daca prin aceasta ti-ai atrage probleme cu autoritatile, vecinii, oamenii de pe strada, etc etc etc?
dar tu ce-ai face? ti-ai obliga fata minora sa se casatoreasca cu unul de 40 de ani doar pentru ca asa e obiceiul in tara in care te-ai muta la un moment dat?
Eu as cauta sa plec de acolo tocmai pentru ca nu sunt de acord cu normalul asa cum il definesc ei (n-ar fi prima data).
Revenind la subiect si tragand linia, se pare ca amandoi nu suntem in stare sa ne integram intr-o alta cultura. E de bine? E de rau? In orice alta cultura vei intalni si ceva ce nu-ti place contravenind ideilor tale, deci sansa noastra este fie un loc unde diferentele pot fi ignorate, ori unul in care sunt tolerate. Si chiar si asa riscurile sunt mari - chiar daca tu tii la principiile tale in continuare, copiii tai o sa se adapteze locului, nepotii si mai si - potentiale conflicte la orizont... (vezi cazul fetei mauritane)
"Revenind la subiect si tragand linia, se pare ca amandoi nu suntem in stare sa ne integram intr-o alta cultura."
Haha, observ aici nişte concluzii pripite. Dacă aş ştii mai multă logică aş şi numi erorile... În fine.
Nu e adevărat că niciunul dintre voi nu sunteţi în stare să vă integraţi într-o altă cultură. Acest lucru nu reiese din exemplul singular cu Mauritania.
În primul rând, există foarte multe culturi unde un european se poate integra: în India, în Japonia, Africa de Sud, China, Noua Zeelandă etc.
În al doilea rând, I would argue that diferitele "culturi" nu sunt egale între ele. Unele culturi sunt mai primitive ca altele. Şi în general culturile inferioare pot fi uşor identificate ca fiind acele culturi care nu respectă sau sfidează drepturile fundamentale ale omului.
Astfel, în Mauritania, problema nu ar fi atât de "integrare într-o altă cultură", cât de renunţarea la drepturile fundamentale ale tale.
Nu ai cum să migrezi de bună voie dinspre o familie de culturi superioare înspre un set de culturi inferioare, ci doar invers! (poate greşesc aici) Ca dovadă, de exemplu, femeile din lumea liberă nu migrează în statele musulmane. În schimb invers, acest lucru se întâmplă. Şi culmea ironiei, folosindu-se de drepturile fundamentale pe care acasă nu le au (dreptul la exprimare de ex), ies în stradă ca să-şi apere cultura. How fucked up is that?
Buna Muritor si bine ai venit in randul celor cu greseli de logica :)
Drepturile fundamentale ale omului sunt definite tot de oameni ca noi conform scarii lor de valori pe care (absolut intamplator) unii dintre noi o impartasim. Drepturile astea nu vin de la vreun Aldesus, dimpotriva sunt orientate pe chestiile care fac placere individului. De aceea migreaza cu placere catre ele si altii veniti din alte culturi. Dar cat de bune sunt aceste drepturi in raport cu o anumita tara? Dar cu specia? Dar cu planeta etc? Poate ca aceste drepturi fundamentale ale omului sunt totusi rele caci calca in picioare drepturile fundamentale ale ursilor panda, de exemplu. Poate ca sunt rele pentru ca impiedica dezvoltarea omului intr-un mod mai eficient. Cine stie cat de departe am fi ajuns cu un ipotetic despot luminat sau cu o organizare de musuroi? Oricum, sa dispui despre o cultura ca este superioara sau inferioara numai in raport cu scara ta personala de valori este fara sens. Poti sa spui despre cultura ta ca este axata pe libertatea individului si fiecare o sa decida daca, in raport cu ideile sale, este ceva bun sau rau (am presupus echivalenta mai bun = superior).
Revenind la migrare: fortata sau nu nu inseamna ca migrantul va adopta intreg setul de valori a noii culturi. O sa mergi cu fata de masa in cap pe strada dar n-o sa te ciopartesti, sa zicem. Nici cei ce ies in strada in favoarea voalului nu au acceptat TOT ceea ce inseamna societate occidentala, au ales insa ceea ce le-a convenit mai mult - libertatea de exprimare de exemplu. Nici ei, nici eu nici Oceania nu ne integram, presupunand integrare = preluarea culturii locului.
mie "culturi superioare" sau "culturi inferioare" nu-mi suna tocmai bine. dar e adevarat ca unele culturi nu tin pasul cu vremurile in care traim ghidandu-se dupa traditii si obiceiuri medievale.
eu nu cred ca nu m-as adapta la o alta cultura. familia mea e un exemplu in acest sens. sunt aromanca si multe dintre traditiile rigide pe care le aveau odata inaintasii mei au fost abandonate. insa e adevarat, nu m-as integra intr-o cultura care nu mi-ar respecta drepturile mele de om si libertatea.
Trimiteți un comentariu