In fiecare moment mai dispare cate specie-doua din inventarul si asa destul de rarit al planetei noastre. Nu am vazut insa nicaieri estimat cate specii apar noi - poate ca n-am cautat destul. Uneori ne limitam in a cataloga catastrofele, nu insa si vestile bune. Catastrofele dau bine la tiraj ce-i drept: EvZ anyone? ProTV?
Cum a fost insa in trecutul planetei? Am mai trecut prin astfel de momente de extinctie in masa - nu numai cel arhicunoscut de pe vremea dinozaurilor - si nu ne-am spaimantat. Ce e semnificativ este ca dupa o vreme natura s-a regenerat intr-o asa masura incat evenimentul a ramas un simplu varf undeva in graficul istoriei. De ce n-ar fi asa si cu interventia umana? Oamenilor de stiinta le este clar ca scorpionii, sobolanii si alde bidiganii de-astea ar supravietui multor chestii, ce sa mai zic de bacterii si tardigrazi. Oricum se estimeaza ca "numai" vreo jumatate din numarul speciilor existente la ora actuala vor disparea - deci nici macar n-o sa cauzam cea mai mare catastrofa ecologica cunoscuta pana acum de planeta noastra.
Revenind insa, parerea mea este in continuare ca numarul speciilor care dispar il intrece cu mult pe cel al celor care apar. Eram totusi curios sa aflu cum se mai misca lumea asta si fara s-o ajutam noi... Zic asta fiindca omul este considerat, si probabil pe buna dreptate, cel mai important "factor de decizie" al acestor disparitii contemporane. Ar putea insa sa fie intrecut de un alt eveniment ce se coace sub Parcul national Yellowstone, de vreun asteroid ratacit, sau de cine stie ce alte evenimente la care clar n-as vrea sa fiu de fata...
Vorba e ca intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, ursii albi vor disparea - la fel ca si oamenii. Chiar daca toate evenimentele de mai sus sunt improbabile, lebede negre totusi exista. Si cand o sa se intample magareata, cui o sa-i pese? In space no one can hear you scream... Pe planeta noastra vor aparea alte forme de viata, pe o gramada de alte planete o sa apara alti "oameni", Universul o sa se invarta tot asa ca si pana acum, eventualul Doamne-Doamne o sa creeze un alt Adam mai destept.
Deci: ce rezolvam daca salvam balenele?
luni, 29 septembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
nu stiu daca universul se "invarte" . oricum ar fi - de ce - doamne-doamne nu ar crea o eva mai desteapta decat adam ?
eu - evalina universala .
p.s. la ecologie nu te prea pricepi. hihihi...
E Eva, sau un melc, sau un corontogurgur adabumblatornicsoblantegerusic, conteaza? Oricum n-o sa afli niciodata.
de ce sa mai salvam balenele? pai a salva balenele e un fel de-a zice. trebuie salvat tot ceea ce ar putea muri din cauza noastra. caci asa cum zici si tu noi suntem primii distrugatori pe acest pamant.
oricum ar fi sper ca omul sa continue sa existe mereu, fara sa dispara vreodata, perpetuandu-se pe alte planete daca pe Terra nu va mai fi posibil.
faptul ca omul incearca sa protejeze ceea ce pana mai ieri omora fara discernamand arata ca a evoluat ceva si ca merita sa nu dispara.
Foarte adevarat ca este un pas in directia buna. Dar, este suficient atata ca sa "merite"?
Si este suficient sa merite ca sa nu dispara?
e suficient ca omul sa nu dispara dar intotdeauna e loc de mai bine si omul va continua sa devina mai atent cu lucrurile astea, cred eu. poate ca parerea mea e subiectiva pentru ca sunt om dar cred ca oamenii merita sa se perpetueze mult timp de-acum incolo. chiar daca nu ca om 100% dar ca ceva care porneste tot de la homo sapiens dar imbunatatit:).
Parerea ta e inevitabil partinitoare - doar oameni suntem si noi. Ce crezi insa ca ar fi raspuns ultima pasare Dodo intrebata fiind ce viitor merita omul?
Trimiteți un comentariu